CZAJKA

(Vanellus vanellus)

Reklama

ptak z rodziny siewek; zamieszkuje brzegi wód, bagna, łąki i pola uprawne; dł. ciała 31-34 cm, dł. skrzydła 21-24 cm, waga 180-260 g; samiec i samica ubarwione podobnie - w szacie godowej wierzch i przód głowy oraz wole czarne, boki głowy i spód ciała białe, wierzch szyi i grzbiet czarnozielone; na potylicy duży sterczący czubek; ogon biały z szerokim czarnym pasem na końcu; szata spoczynkowa ma więcej białej barwy; wędrowna - przylatuje pocz. marca - kwiecień, odlatuje już od czerwca; występuje w strefie umiarkowanej Eurazji, zimuje w zach. Europie i płd. Azji; w Polsce średnio liczny ptak lęgowy.

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama