CZARNOGŁÓWKA

(Parus montanus)

ptak z rodziny sikorowatych; zamieszkuje wilgotne i niezbyt zwarte lasy (rzadko też parki miejskie) w Europie z wyjątkiem części płd.-wsch. i płd.-zach oraz w części Azji; dł. ciała ok. 13 cm, dł. skrzydła 5,9 - 6,6 cm; ubarwienie z wierzchu brunatnoszare, spód białawy, na skrzydle niewyraźne białe lusterko, czapeczka na głowie czarna; w Polsce nieliczny ptak lęgowy, chroniony.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama