DUDEK

(Upupa epops)

Reklama

ptak z rzędu kraskowatych; zamieszkuje brzegi jasnych lasów i parków w środk. i płd. Europie, Azji oraz płn. Afryce, w Polsce nieliczny, chroniony; wędrowny; gniazduje w dziuplach, pod korzeniami lub w szczelinach budynków; dł. do 28 cm, waga do 70 g; wyróżnia go duży, rozkładany czub na głowie; dziób długi, cienki, lekko zakrzywiony; upierzenie jasnobrązowe, skrzydła i ogon w biało-czarne pasy; żywi się owadami, ślimakami, jaszczurkami; zaniepokojone pisklęta pryskają na intruzów płynną, cuchnącą wydzieliną.

Powiązane hasła:

DZIUPLAKI, TURKUĆ PODJADEK

Podobne hasła:

  • dudek, wystrychnąć kogoś...
  • dudek, „długopis”
  • DUDEK, Jerzy (ur. 1973)

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama