BÓBR

(Castor fiber)

Reklama

rzadki ssak z rzędu gryzoni; zamieszkuje zalesione brzegi rzek i jezior w Europie i płn. Azji; zwierzę ziemno-wodne, doskonale pływa i nurkuje; na wolno płynących wodach buduje z pni i gałęzi tamy, w pobliżu których kopie nory, z podwodnym wejściem; wznosi także nawodne domy, tzw. żeremie (z chrustu, liści i mułu) o wys. do 2 m; dł. głowy i tułowia do 1 m, ogona do 38 cm, waga 20-35 kg; futro gęste, brunatne; palce tylnych nóg spięte błoną pływną, ogon spłaszczony, pokryty łuskami; żywi się gałązkami i korą drzew (gł. osiki i wierzby) oraz roślinami wodnymi; żyje w parach, razem z młodymi do wieku 1-2 lat; w Polsce gł. na płn.-wsch., chroniony; rozmnożył się do ok. 20 tys. sztuk, gł. na Podlasiu (2002), ze względu na wyrządzane szkody rozważany kontrolowany odstrzał; gat. pokrewnym jest b. kanadyjski (C. canadensis); bobry.

Podobne hasła:

  • Bóbr, nurt Bobru, most na Bobrze...
  • bóbr, ogon bobra, czytać o...
  • BÓBR, Bobra, Bober

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama