Reklama

CUKIERNICTWO

gałąź przemysłu spożywczego, obejmująca wyrób słodyczy, cukierków, czekolady, ciast, pieczywa trwałego i nietrwałego; uprawiane od staroż. z zastosowaniem miodu zamiast cukru. C. było początkowo sztuką kulinarną, przekształconą w okresie średniowiecza w rzemiosło, szczególny rozwój cukrownictwa w Europie przyniósł import cukru z trzciny cukrowej i ziarna kakaowego z Meksyku (od 1520); następnie produkcja cukru z buraków (XIX w.); w Polsce początki przemysłu c. wiążą się z Janem Weeze, który 1762 zał. w Toruniu Fabrykę Pierników, po nim 1829 F. Fuchs zał. w Milanówku Fabrykę Czekolady; 1851 Emil Wedel otworzył w Warszawie Fabrykę Czekolady.

Reklama

Powiązane hasła:

KAJMAK, ESENCJA, KASZTAN JADALNY, KAKAOWE ZIARNO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama