receptory pobudzane przez rozpuszczone w wodzie substancje chemiczne (chemoreceptory). Kształt cząsteczek chemicznych powoduje odczuwanie smaków podstawowych: słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Ostateczne wrażenie smakowe jest wypadkową tych czterech smaków i bodźców fizycznych. N.s. mogą być zlokalizowane zarówno na powierzchni ciała, jak i wewnątrz jamy gębowej. Skórne kubki smakowe występują u kręgowców wodnych, służąc do poszukiwania pokarmu i do chemicznej oceny wody. U człowieka n.s. występują wewnątrz jamy gębowej i są zlokalizowane na brodawkach.
receptory pobudzane przez rozpuszczone wwodzie substancje chemiczne (chemoreceptory). Kształt cząsteczek chemicznych powoduje odczuwanie smaków podstawowych: słodkiego, słonego, kwaśnego igorzkiego. Ostateczne wrażenie smakowe jest wypadkową tych czterech smaków ibodźców fizycznych. N.s. mogą być zlokalizowane zarówno na powierzchni ciała, jak iwewnątrz jamy gębowej. Skórne kubki smakowe występują ukręgowców wodnych, służąc do poszukiwania pokarmu ido chemicznej oceny wody. Uczłowieka n.s. występują wewnątrz jamy gębowej isą zlokalizowane na brodawkach.
- ZMYSŁ SMAKU, .
- narządy zmysłów, narządy wyspecjalizowane...
- SMAKOWE KUBKI, narządy zmysłu smaku...