proces zachodzący zwykle wprzewodzie pokarmowym imający na celu rozłożenie składników pożywienia na najprostsze związki przyswajalne dla organizmu. T. może zachodzić też poza przewodem pokarmowym zwierzęcia, np. pająki wstrzykują schwytanej ofierze jad, który trawi jej tkanki, po czym wysysają powstający wtrakcie t. płyn. Podczas t. białka są rozkładane do aminokwasów, ztłuszczów uwalniany jest glicerol ikwasy tłuszczowe, acukrowce rozkładane są do glukozy. T. następuje pod wpływem soków trawiennych izawartych wnich enzymów. Proces t. rozpoczyna się już wjamie gębowej (trawienie cukrów); jego zasadnicza część odbywa się wżołądku, dwunastnicy ijelicie cienkim. Ze względu na przebieg t. dzieli się na zewnątrz- iwewnątrzkomórkowe. T. wewnątrzkomórkowe jest szczególnie typowe dla pierwotniaków inastępuje wwodniczkach tętniących ( wakuola). T. zewnątrzkomórkowe występuje uzwierząt posiadających dobrze wykształcony przewód pokarmowy.
trawienie
Biologia