Reklama

żółć

zielona lub żółtozielona wydzielina komórek wątrobowych zawierająca kwasy żółciowe, barwniki żółciowe, sole mineralne iwodę. Dzięki zawartości kwasów żółciowych ż. obniża napięcie powierzchniowe wody ipowoduje emulgację tłuszczów, które ulegają rozbiciu na drobniutkie kuleczki tworzące wodną zawiesinę. Ułatwia to działanie enzymów rozkładających tłuszcze zw. lipazami. Barwniki zawarte wż. to zielona biliwerdyna iżółtawa bilirubina. Obie te substancje powstają wwyniku metabolizmu hemoglobiny uwolnionej zobumierających erytrocytów. Uczęści kręgowców ż. jest gromadzona w woreczku żółciowym, skąd dostaje się do dwunastnicy, gdzie następuje trawienie tłuszczów.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama