Reklama

klasy czystości wód

określenie przydatności wód do różnych celów. WPolsce wyróżnia się 2 kryteria: fizyko-chemiczne, według zawartości związków chemicznych, ibiologiczne, według zawartości mikroorganizmów (określa się ilością wody wcm3 przypadającą na 1 bakterię - pałeczkę okrężnicy Bacterium Coli (tzw. miano Coli), która sama nieszkodliwa towarzyszy groźniejszym itrudniej wykrywalnym bakteriom). Najczystsze wody Iklasy nadają się do picia, do wykorzystania wprzemyśle spożywczym ido hodowli ryb łososiowatych, wody II klasy mogą służyć kąpielom ihodowli ryb poza łososiowatymi, wody III klasy można wykorzystywać wprzemyśle innym niż spożywczy oraz do nawadniania pól, bardziej zanieczyszczone wody określane są jako pozaklasowe. WPolsce w1995 stan czystości rzek wyglądał następująco (w procentach długości odcinków kontrolowanych)

Reklama

* zapis ten nie oznacza, że wód I klasy czystości nie było, ale że było ich mniej niż 0,01%

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama