Reklama

lodowiec

naturalne przemieszczające się nagromadzenie lodu, powstałego wskutek przeobrażeń śniegu, składające się z pola firnowego oraz zwykle jęzora zakończonego czołem ( lądolód). Ze względu na kształt l. dzielą się m.in. na alpejskie (dolinne) zwieloma polami firnowymi ijednym jęzorem; piedmontowe, gdy jęzory na przedgórzu łączą się; norweskie (fieldowe) leżące na płaskich szczytach ispływające jęzorami wróżnych kierunkach, stanowiące typ pośredni między l. ilądolodami. Ze względu na termikę wyróżnia się l. ciepłe(1-1,5 % wszystkich l.) otemperaturze lodu bliskiej 0C, zdużą ilością wody, poruszające się, oraz l. zimne, przymarznięte do podłoża. Lodowiec przemieszcza się pod własnym ciężarem wdół stoku, jest to ułatwione uplastycznianiem się lodu wdennej części pod naciskiem wyższych partii; prędkość ruchu wynosi od kilku do kilkuset cm na dobę. Zob. też szarża.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama