Reklama

KOSZERNY

(hebr. koszer = zdatny, nadający się do spożycia) wywiedzione z BibliiTalmudu przepisy obowiązujące wierzących Żydów w zakresie produktów dozwolonych do konsumpcji oraz aprobowanych metod ich uzyskiwania i przyrządzania (przepisy rytualne dotyczą także naczyń i innych przedmiotów); zabronione jest łączenie w jednym posiłku produktów mięsnych i mlecznych, dozwolone jest spożywanie jedynie mięsa przeżuwaczy parzystokopytnych (woły, barany, gazele, kozice, jelenie i daniele), ryb posiadających co najmniej jedną płetwę i kilka łusek (co wyklucza węgorze, krewetki i raki); ponieważ o ptactwie Biblia nie wspomina, zwyczajowo dopuszcza się konsumpcję kur, gęsi, kaczek, bażantów, przepiórek i kuropatw, zakazano natomiast jedzenia orłów i łabędzi; racjonalne podłoże zakazów (higiena? odróżnienie od niewiernych?) nie zostało ustalone.

Reklama

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama