CHLEB

najważniejszy produkt spożywczy otrzymywany przez wypiek w temp. 200-250°C specjalnie przygotowanego ciasta z mąki zbożowej na bazie tzw. zaczynu, z dodatkiem drożdży; zawiera 45-49% węglowodanów, 4,5-8,3% substancji białkowych, 1% tłuszczów, 0,2-1,5% błonnika, 42-48% wody; skórkę ch. tworzy skarmelizowana dekstryna; w dzisiejszej postaci (zawierający drożdże naturalne lub piekarnicze) wynaleziony przez Egipcjan ok. 4 tys. lat p.n.e.; spotykane najczęściej odmiany chleba to: ch. żytni (razowy lub biały), mieszany pszenno-żytni oraz pszenny. Największą wartość odżywczą mają ch. razowe, zwł. wypiekane z tzw. ziarna pełnego (ch. Grahama, Steinmetza), bogate zwłaszcza w witaminy z grupy B; w handlu spotyka się także ch. pełnoziarniste z dodatkami ziaren słonecznika, soi, dyni, rozmaitych ziół, a także preparowane w sposób podnoszący ich trwałość (np. tzw. pumpernikel); w niektórych regionach świata ch. wypieka się także z mąki owsianej i jęczmiennej oraz kukurydzianej. Ch. jest produktem rozpowszechnionym na całym świecie, różnice zaś jego smaku i wyglądu wynikają ze składu i technologii przygotowania ciasta (oraz zaczynu drożdżowego) a także ze sposobu wypieku: w krajach orientalnych i południowych wypieka się go bezpośrednio na rozgrzanej blasze w postaci placków (w Polsce tzw. podpłomyki); najczęściej jednak spotykaną postacią chleba są bochenki wypiekane w specjalnych piecach, opalanych tradycyjnie drewnem (w piekarniach przemysłowych źródłem ciepła jest gaz, mazut lub węgiel). Powszechność występowania ch. uczyniła zeń wartość symboliczną w religiach (np. w chrześcijaństwie symbolizuje on ciało Chrystusa), a także w licznych obrzędach i zwyczajach ludowych.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama