Reklama

PIEKARNICTWO

piekarstwo

dział wytwórczości związanej z wyrobem i wypiekiem pieczywa, sięgający tradycją staroż. krajów Bliskiego Wschodu (Babilon, Asyria, Palestyna, Egipt); wypiek i sprzedaż chleba od czasów starożytnych odbywały się zawsze pod kontrolą i nadzorem państwa, które ustalało ceny chleba i kontrolowało jego wagę, podobnie jak umiejętności i kwalifikacje piekarzy (Grecja, Rzym); na przełomie XVIII i XIX w. w wyniku mechanizacji i ulepszenia konstrukcji pieców piekarskich z rzemiosła powstał przemysł piekarski z postępującą automatyzacją procesów produkcyjnych; ważniejsze zmiany technologiczne w ostatnich wiekach związane są z badaniami naukowymi, m.in. nad glutenem (Boccari, 1745), czerstwieniem chleba (I.G. Kürtzig, 1782) i chlebem dietetycznym (S. Graham, 1837).

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama