napój alkoholowy (43-80%), otrzymywany przez naturalną fermentację i destylację melasy (produkt uboczny przy wytwarzaniu cukru z trzciny cukrowej); jasne (przed destylacją) odmiany pochodzą z Kuby i Puerto Rico, ciemnobrązowe, o intensywnym zapachu melasy - z Jamajki; dwukrotnie destylowany r. jest biały, złoty kolor jest wynikiem leżakowania w dębowych beczkach; pierwsza wzmianka w opisie Barbados z ok. 1650; początkowo melasa produkowana w Indiach Zach. była transportowana do Nowej Anglii i tam destylowana, a r. używano jako zapłaty w handlu niewolnikami; we flocie bryt. marynarze otrzymywali przydział rumu do 1970; r. produkowany na Jawie (Indonezja) zw. jest arakiem; używany do cocktaili (jasny r. gł. do daiquiri, ciemny do Collinsa); służy też do nadawania zapachu tytoniom fajkowym oraz jako przyprawa do sosów i ciast.
- rum, butelka rumu, popijać...
- rum na kościach//piracki, ‘denaturat’
- PORTILE DE FIER, (rum.)