Reklama

CHŁODNIA

(techn. 1)

obiekt (budynek, pomieszczenie, mebel) wyposażony w urządzenie (chłodziarka) do schładzania i utrzymywania w obniżonej temp. przechowywanych w nim nietrwałych produktów. Z uwagi na przeznaczenie można wyróżnić: CH. SKŁADOWE - przeznaczone do długotrwałego przechowywania, w których temp. składowanych produktów obniżana jest etapowo w oddzielnych pomieszczeniach (wychładzalnie, zamrażalnie, mroŸnie); CH. PORTOWE - do krótkookresowego przechowywania nietrwałych produktów transportowanych drogą morską; CH. PRZEMYSŁOWE - służące do przechowywania surowców (zużywanych w procesie produkcji zakładu) lub wyrobów (do czasu ich ekspedycji); CH. SZAFKOWE (chłodziarki szafkowe, lodówki) - przeznaczone do przechowywania produktów w gospodarstwach domowych, sklepach, magazynach itp.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama