MAŚLAK

(Suillus)

grzyb z rodziny borowikowatych; ok. 30 gat. o pokrytych lepkim śluzem kapeluszach, wyst. w strefie umiarkowanej półkuli płn.; większość gat. tworzy mikoryzy z drzewami iglastymi; w Polsce 9 gat. jadalnych, najpopularniejsze: M. ZWYCZAJNY (S. luteus) - od maja do późnej jesieni w borach sosnowych, na nizinach oraz na terenach wyżynnych i górskich, kapelusz ciemno- lub szarobrązowy, rurki żółtawe, trzon pełny, u szczytu cytrynowożółty, z resztkami błoniastej osłony rurek (białawy, brązowo-fioletowy pierścień) - spożywany w stanie świeżym, marynowany, solony; lekko strawny i smaczny; M. ZIARNISTY (S. granulatus) - jaśniejszy od zwycz. i bez pierścienia na trzonie, smaczny; M. SITARZ (S. bovinus) - pomarańczowobrązowy, drugorzędnej jakości; M. PSTRY (S. variegatus) - żółtobrązowy, niezbyt smaczny, używany do marynowania; M. ŻÓŁTY (S. flavus) i M. LEPKI (S. viscidus) tworzą mikoryzę z modrzewiem.

Reklama

Powiązane hasła:

SITEK, SUILLUS

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama