MARABUT

(Leptoptilus crumeniferus)

Reklama

ptak z rodziny bocianów; dł. do 160 cm, rozpiętość skrzydeł do 3 m; upierzenie białe, czaprak ciemnozielony z metalicznym połyskiem, lotki i sterówki czarne; głowa (zaopatrzona w potężny dziób) i częściowo szyja - nagie, czerwone; u dołu szyi skórny worek (rozszerzenie przełyku); wszystkożerny, odżywia się również padliną; gniazda wśród gałęzi baobabów; zamieszkuje obszary Afryki zwrotnikowej, często w pobliżu osiedli ludzkich; chroniony i czczony przez tubylców jako ptak święty.

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama