SURUKUSU

(Lachesis mutus)

wąż grzechotnikowaty z Ameryki Środk. i Płd., największy (dochodzi do 3,3 m) z tamtejszych węży jadowitych; zamieszkuje trzęsawiska Mato Grosso i Amazonii; stosunkowo rzadki, niebezpieczny dla ludzi; ogon zakończony kolcem (nie grzechotką), jajorodny.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama