ALBATROSY

(Diomedeidae)

Reklama

rodzina ptaków z rzędu rurkonosych, największe ptaki morskie; 13 gat. zamieszkujących oceany - gł. półkuli płd.; znakomici, wytrwali lotnicy (przeloty do 3-4 tys. km); często towarzyszą okrętom w transoceanicznych rejsach; duża głowa, krótka szyja, mocny tułów, dziób haczykowaty, skrzydła b. długie i mocne, nogi krótkie, palce złączone błoną pływną; żywią się rybami; monogamiczne, samica znosi 1 jajo po ok. 60 dniach; m.in. a. wędrowny (Diomedei exulans) - dł. do 1,3 m, rozpiętość skrzydeł do 3,5 m (najdłuższe lotki wśród ptaków), ubarwienie biało-czarne, gnieździ się koloniami na w. Auckland, Georgia Płd., Marion; a. galapagoski (D. irrorata) o długim dziobie i ciemnym ubarwieniu; a. biały (D. immutabilis) - zamieszkujący Hawaje, a. krótkoogonowy (D. albatrus) - gnieździ się tylko na w. Toriszima k. Japonii i a. królewski (D. epomorpha) - zamieszkujący subantarktyczne wyspy półkuli południowej.

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama