BIAŁOZÓR

sokół norweski (Falco rusticolus)

drapieżny ptak z rodziny sokołów; zamieszkuje skaliste wybrzeża płn. części Eurazji i Ameryki Płn., w Polsce b. rzadki; dł. do 60 cm (największy z sokołów), rozpiętość skrzydeł do 130 cm; upierzenie brunatnoszare w jasne pręgi, brzuch biały w ciemne cętki; poluje lecąc nisko nad ziemią, żywi się ptakami, zającami i gryzoniami; ceniony w sokolnictwie; jego wizerunek jest oficjalnym znakiem US Air Force Academy.

Reklama

Powiązane hasła:

SOKÓŁ NORWESKI, falco rusticolus

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama