BIELIK

birkut (Halialtus albicilla)

ptak z rodziny jastrzębi, największy w Polsce ptak drapieżny, mylnie nazywany orłem; zamieszkuje lasy (gł. nad rzekami lub jeziorami) płn. Eurazji; dł. do 1 m, rozpiętość skrzydeł do 2,2 m, waga do 7 kg; ubarwienie szarobrązowe z jasną głową i białym ogonem; jaskrawożółty dziób; gniazda buduje w koronach dużych drzew, w lęgu z reguły 2 jaja; żywi się rybami i ptakami wodnymi, rzadziej ssakami i padliną; w Polsce do niedawna bardzo rzadki, ob. coraz częstszy (ponad 200 par), chroniony; także: b. wschodni (czasami pojawiający się w Polsce), b. amer., b. białobrzuchy, b. wielki, b. madagaskarski, b. afrykański i b. melanezyjski.

Reklama

Powiązane hasła:

BIRKUT, JASTRZĘBIE, halialtus albicilla

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama