BOCIANY

(Ciconiidae)

Reklama

rodzina dużych ptaków z rzędu brodzących; 17 gat. (wg niektórych systematyków - 19); większość gat. zamieszkuje podmokłe tereny Azji, Afryki i Europy, 3 gat. Amerykę, 1 - Australię; dł. ciała od 75 cm (kleszczaki) do 150 cm (marabuty); charakterystyczny wygląd nadają im długie nogi, szyja i dziób oraz krępy tułów; skrzydła długie i szerokie, ogon niewielki; znakomici, wytrwali lotnicy: latają na zmianę lotem aktywnym i szybowcowym, z wyciągniętymi szyjami i nogami; większość gat. z ograniczoną zdolnością wydawania głosu, niektóre klekoczą dziobami; żywią się drobnymi kręgowcami wodnymi (marabuty ind. i afr. także padliną); ptaki stadne, w okresie lęgowym rozdzielają się na pary, gniazda budują na drzewach, słupach lub półkach skalnych, w lęgu średnio 3-6 jaj wysiadywanych przez oboje rodziców; w Polsce 2 gat.: B. BIAŁY (Ciconia ciconia) - dł. ok. 1 m, waga ok. 3,4 kg; upierzenie białe, z czarnymi lotkami, nogi i dziób czerwone (u piskląt czarne); często zakłada gniazda w pobliżu siedzib człowieka: na wysokich drzewach, słupach telekomunikacyjnych, dachach domów i kominach; do Polski (gł. wsch.) przylatuje 50 tys. par (w latach 1995-2004 wzrost o 10 tys.); chroniony; w wierzeniach ludowych ptak przynoszący pomyślność i dzieci; B. CZARNY (Ciconia nigra) - dł. do 1 m, waga ok. 3 kg; upierzenie czarne, brzuch biały, dziób i nogi czerwone; płochliwy; zamieszkuje lasy iglaste i liściaste w pobliżu bagien, jezior, strumieni i podmokłych łąk; gniazda (z chrustu) buduje na wysokich drzewach; w Polsce nieliczny, ok. 800 par, pod ścisłą ochroną; do b. należą nadto m.in. kleszczaki, marabuty, dławigady, żabiru oraz b. czarnodzioby i b. Storma.

Powiązane hasła:

SKOK, HAJSTRA, BIAŁOWIESKI PARK NARODOWY, ciconiidae, WARZĘCHA BIAŁA, OCHRYDZKIE JEZIORO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama