CIETRZEW

(Lyrurus tetrix)

ptak z rodziny głuszcowatych; dł. ciała 46-62 cm, rozpiętość skrzydeł 72-95 cm, waga 900 g; ubarwienie samca granatowoczarne z metalicznym połyskiem, pokrywy podogonowe i 2 pręgi na skrzydle białe, ogon w kształcie liry; samica (zw. cieciorką) mniejsza, z wierzchu brunatna z poprzecznymi rdzawymi pręgami i jaśniejszym brzuchem; charakterystyczne dla c. są wiosenne toki, odbywające się wcześnie rano, gromadnie, przez wiele lat na tym samym miejscu; występuje w lasach płn. i środk. Eurazji, ) w Polsce do niedawna średnio liczny (ok. 13 tys. sztuk w latach 80.), ob. zagrożony wyginięciem, populacja szacowana 2004 na 2 tys. sztuk.

Reklama

Powiązane hasła:

SKRZEKOT, POLSKA. WARUNKI NATURALNE. ŚWIAT ZWIERZĘCY, GŁUSZEC, CIECIORKA, LYRURUS TETRIX, PTACTWO ŁOWNE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama