CZAPLA SIWA

(Ardea cinerea)

Reklama

ptak z rodziny czapli; gnieździ się kolonijnie na wysokich drzewach w pobliżu wód; rybożerna; dł. ciała ok. 90 cm, dł. skrzydła 42,5-48 cm, waga 1600 g; upierzenie popielatoszare, głowa i szyja biaława, nad okiem ciemny pas, z tyłu głowy ciemny czubek; występuje w Europie, środk. i płd.-wsch. Azji i wyspowo w Afryce; w Polsce mało liczny ptak lęgowy pod ochroną gatunkową; odlatuje w listopadzie, przylatuje w marcu, część ptaków zimuje w kraju.

Powiązane hasła:

KAMPINOSKI PARK NARODOWY, ARDEA CINEREA, CZAPLE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama