CZECZOTKA

(Carduelis flammea)

ptak z rodziny ziarnojadów, podrodziny łuszczaków; zamieszkuje krzaczastą tundrę i brzegi tajgi Eurazji i Ameryki Płn. oraz W. Brytanię i góry środk. Europy; dł. ciała ok. 13 cm, dł. skrzydła 6,7-8 cm; wierzch ciała brązowoszary z ciemnymi kreskami, spód białawy, pierś u samca różowa, a u samicy beżowawa, przód głowy czerwony; w Polsce chroniona.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama