CZEPIGI

(Collidae)

ptaki, jedyna rodzina rzędu czepigowatych; 6 gat.; zamieszkują gęste krzewy na otwartych stepach i obrzeżach lasów, na nizinach i w górach (do wys. 2000 m) środk. i płd. Afryki; dł. ciała ok. 30-35 cm, w tym 20-25 cm stanowi ogon; waga do 25 g; ubarwienie szare lub brązowe; na głowie czubek; dziób krótki i zagięty, szpony silne, ułatwiające cz. zręczne czepianie się gałęzi oraz chodzenie po nich głową w dół.

Reklama

Podobne hasła:

  • AFRYKA, drugi co do wielkości...

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama