CZERNICA

kaczka czernica (Aythya fuligula)

ptak z rodziny kaczkowatych; zamieszkuje stawy, jeziora i starorzecza (z bogatą roślinnością przybrzeżną) w Eurazji; dł. ciała 40-43 cm, dł. skrzydła 18-21 cm, waga 600-1000 g; na głowie zwisający czubek; ubarwienie samca w szacie godowej i spoczynkowej kontrastowe, biało-czarne z metalicznym purpurowofioletowym połyskiem na głowie i szyi, samicy - ciemnobrązowe; żeruje podczas nurkowania - zjada zwierzęta i rośliny wodne; wędrowna, zimuje w krajach śródziemnomorskich i w płn.-wsch. Afryce; w Polsce okresowo łowna.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama