DROPIE

(Otididae)

rodzina ptaków z rzędu żurawi; 22 gat.; zamieszkują pola, stepy i półpustynie w płn. Afryce, płd.-zach. Azji, Europie (3 gat.) i Australii (1 gat.); dł. ciała 0,4-1,4 m, rozpiętość skrzydeł 1-2,5 m, waga 0,5-18 kg; krępy tułów; długie, silne nogi z 3. krótkimi palcami; szyja wydłużona; grzbiet jasnobrązowy lub szary, brzuch biały albo płowy, samce barwniej upierzone; w czasie godów tokują; żywią się roślinami i małymi zwierzętami; do rodziny d. należą najcięższe latające ptaki, np. d. olbrzymi (Ardeotis kori) z Afryki; w Polsce do niedawna występował d. pospolity (Otis tarda) - najw. ptak środk. Europy.

Reklama

Powiązane hasła:

PONTYJSKO-PANOŃSKIE ORGANIZMY, STREPET, OTIDIDAE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama