DZIOBOROŻCE

(Bucerotidae)

rodzina dużych ptaków z rzędu kraskowatych; ok. 40 gat.; tułów masywny, dł. 40-150 cm, waga 90 g do 4 kg; głowa duża z charakterystyczną rogową naroślą na górnej części olbrzymiego dzioba; upierzenie brunatne lub czarno-białe, ogon długi; gnieżdżą się w dziuplach; samiec zamurowuje w dziupli samicę, podczas wysiadywania jaj, pozostawiając jedynie niewielki otwór na wysunięcie przez nią dzioba i dostarcza jej pożywienie; żywią się owocami, nasionami, owadami i małymi kręgowcami; zamieszkują Afrykę, tropikalną Azję, Archipelag Sundajski i Filipiny.

Reklama

Powiązane hasła:

BUCEROTIDAE, DZIUPLAKI

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama