DZIWONIA

(Carpodacus erythrinus)

ptak z rodziny łuszczaków; zamieszkuje zarośla i gęste lasy w płn.-wsch. Europie i na Syberii; dł. ciała 15 cm, rozpiętość skrzydeł 25 cm, waga do 20 g; samiec o upierzeniu różowoczerwonym, samica szaropłowa; żywi się pąkami, nasionami i owadami; ładnie śpiewa; w Polsce rzadki, chroniony; gat. pokrewny dz. czerwonogardła (C. puniceus) gniazduje w Himalajach do wys. 5,5 tys. m.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama