DZWONIEC

(Chloris chloris)

ptak z rodziny łuszczaków; dł. 15,5 cm, rozpiętość skrzydeł 27 cm, waga 30 g; upierzenie oliwkowozielone; brzuch czerwonożółty; zamieszkuje jasne lasy, ogrody i parki Europy i Azji Mniejszej; żywi się nasionami i jagodami; w Polsce pospolity ptak lęgowy, objęty ochroną gatunkową.

Reklama

Powiązane hasła:

CHLORIS CHLORIS, ŁUSZCZAKI

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama