NANDU

(Rheidae)

rodzina ptaków z rzędu strusi pampasowych; zamieszkuje stepy Ameryki Płd.; nielotne, mniejsze od strusia, w biegu dorównują szybkością koniom wyścigowym; głowa i szyja upierzone, nogi długie z trzema palcami zwróconymi w przód, opatrzone silnymi pazurami; żywi się jagodami, nasionami, owadami i pajęczakami; poligamiczne - jednemu samcowi towarzyszy 5 do 7 samic, składając 20-30 jaj (wyjątkowo do 60) we wspólnym zniesieniu, wysiadywanych wyłącznie przez samca; dwa gatunki: N. PLAMISTE, czyli N. DARWINA (R. darvinii) - dł. do 96 cm, żyje na stepach Peru i Patagonii, jeden z 3 podgatunków zasiedla wyż. Andów do wys. 5000 m; N. SZARE, czyli REA (Rhea americana) - dł. do 150 cm, występuje od płn.-wsch. Brazylii do środk. Argentyny; w miarę rozwoju rolnictwa zasięg tego gatunku stale maleje.

Reklama

Powiązane hasła:

NEOGEA, STRUSIE, BEZGRZEBIENIOWCE, RHEIDAE, REA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama