BANAN

(Musa)

Reklama

rodzaj wielkich bylin z rodziny bananowatych (Musaceae); ok. 35 gat.; rosną w tropikach; wys. do 15 m; z podziemnego kłącza wyrasta - utworzony z przylegających do siebie pochew liściowych - nibypień, zakończony czubem długich do 4 m, postrzępionych przez wiatr, pojedynczych liści; na szczycie nibypnia wyrasta kwiatostan, który przekształca się w zwisający groniasty owocostan, złożony z wielu podłużnych (dł. do 30 cm), smacznych i pożywnych (do 20% cukrów) owoców, zjadanych na surowo oraz w postaci przetworów i mączek; część gat. uprawianych na plantacjach, m.in. b. zwyczajny, zw. też rajskim (M. paradisiaca); jedna z najważniejszych gospodarczo roślin: zajmuje 2. miejsce (po winogronach) w tonażu zbiorów w światowej uprawie owoców; światowe zbiory b. 1997 wyniosły 49,1 mln ton, gł. producenci: Indie 7 mln, Brazylia 5,6 mln, Ekwador 3,9 mln, Filipiny 3,1 mln, Indonezja 2,5 mln, Chiny 2,2 mln, Kolumbia 1,9 mln, Burundi, Kostaryka, Tajlandia i Meksyk po 1,6 mln ton; z pochew liściowych b. manilskiego (M. texstilis) otrzymuje się b. mocne, cenione włókno, używane m.in. do produkcji powrozów, sieci rybackich, lin okrętowych, worków.

Powiązane hasła:

PARTENOKARPIA, ESPÍRITO SANTO, musa, ENVIGADO, ESMERALDAS, MAHAN, PLANTACJA, ETYLENIZACJA ROŚLIN, OGASAWARA-GUNTŌ

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama