(Persica vulgaris, Prunus persica)
drzewo owocowe z rodziny różowatych; wys. do 8 m (z reguły 3-4 m); liście lancetowate, kwiaty różowe; owocem duży (średnica do 10 cm), omszony pestkowiec, bardzo smaczny, soczysty, żółty z czerwonym rumieńcem, spożywany na surowo, w postaci suszu lub przetworów; pochodzi z środk. i płn.-wsch. Chin, znana od 4000 lat, w Polsce od VIII w.; wiele odmian, m.in. nektaryny o nieomszonej skórce; ob. b. uprawia się gł. w krajach o klimacie ciepłym i umiarkowanym; do najw. producentów należą: USA, Włochy, Francja, Chiny, Hiszpania, Grecja, Argentyna, Turcja, Japonia, Meksyk; do gat. pokrewnych należą ozdobne krzewy - b. Dawida, b. fergańska i b. dziwna.
ŚLIWA, PERSICA VULGARIS, NEKTARYNY, ZAGAJA, ODKŁAD, AŁYCZA, ÉRD, LEUKOSTOMOZA
- brzoskwinia, smak brzoskwini, jeść...
- meszek, nie golić meszku nad...
- nektar, słodki smak nektaru...