Reklama

MATÉ

Yerba maté, zw. herbatą paragwajską lub brazylijską, ostrokrzew paragwajski (Illex paraguariensis)

wiecznie zielony krzew lub niskie drzewo z rodzaju ostrokrzew; rosnące w stanie dzikim w Ameryce Płd. (obecnie gatunek ginący) i uprawiane od XVIII w. (uprawę zapoczątkowali jezuiccy misjonarze); liście skórzaste, błyszczące, jajowate, drobno piłkowane; dł. do 10 cm; kwiaty drobne, zebrane w baldachy; napar z suszonych liści stanowi pobudzający napój (herba mate), zielony, zawierający teinę i kofeinę; liście suszy się różnymi metodami (zazwyczaj układając na ubitej ziemi i rozpalając wokół ogień), a następnie miażdży na proszek (zw. caa gazu lub yerra do polos); suszone liście (yerba) umieszcza się w dużych dzbanach (zw. culhas, często srebrnych i bogato zdobionych) i zalewa wrzątkiem; napój pije się przez rurkę dł. 15 cm (zw. bombilla), zakończoną sitkiem, głębokość jej zanurzenia decyduje o wyborze odpowiadającej pijącemu warstwy naparu (różnią się smakiem i właściwościami pobudzającymi).

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama