(Juglans)
drzewo z rodziny orzechowatych; 16 gat.; występuje w Europie, Azji, Ameryce Płn.; kwiaty wiatropylne, męskie zebrane w kotkowate kwiatostany, żeńskie w grona; owocem - pestkowiec zw. potocznie orzechem; najpopularniejszy: O. WŁOSKI (J. regia) - występuje w cieplejszych rejonach klimatu umiarkowanego; wys. do 30 m; liście złożone, nieparzystopierzaste, pachnące po roztarciu; owoc owalny, otoczony zieloną, skórzastą łupiną; pestka b. twarda; nasiona jadalne, dostarczają oleju orzechowego, wykorzystywanego w przem. spożywczym i do wyrobu szybko schnących lakierów; liście, zielone łupiny owoców i kora dostarczają garbników i brązowego barwnika wykorzystywanego do barwienia tkanin i włosów; drewno o ładnym rysunku słojów, cenione w meblarstwie; długowieczne (żyją do 400 lat); O. SZARY (J. cinerea) - wys. do 35 m; kora szara; sadzony we wsch. stanach USA; O. CZARNY (J. nigra) - pochodzi z Ameryki Płn.; wys. do 50 m; oba gat. użytkowane podobnie jak o. włoski.