Reklama

OWADOŻERNE ROŚLINY

rośliny mięsożerne

grupa w zasadzie samożywnych roślin zielnych, które rosnąc w środowiskach ubogich w sole mineralne, wyspecjalizowały się w chwytaniu i trawieniu drobnych, bogatych w azot, organizmów zwierzęcych (najczęściej pająków, ślimaków); o.r. wyposażone są w specjalne aparaty pułapkowe (np. liście), w których za pomocą enzymów trawią schwytane zwierzęta; we florze polskiej przedstawicielami o.r. są: rosiczka (Drosera), pływacz (Utricularia), tłustosz (Pinguicula), aldrowanda (Aldrovanda); zjawisko mięsożerności stwierdzono również u grzybów niższych.

Reklama

Powiązane hasła:

KAPTURNICA, MIĘSOŻERNE ROŚLINY, DZBANECZNIK

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama