(Asparagus)
rodzaj roślin z rodziny szparagowatych; ponad 150 gat.; występuje w ciepłym klimacie; rozdzielnopłciowy; niektóre gat. ozdobne (np. stosowany powszechnie w kwiaciarniach asparagus), niektóre spożywane jako warzywa; m.in.: sz. lekarski (A. officinalis) - znany już w starożytnym Rzymie; wys. 1,5 m; liście łuskowate; funkcje liści pełnią zielone gałęziaki; kwiaty zwisające, dzwonkowate, białe lub białawozielone; owocem - czerwona, kulista jagoda; młode pędy bogate w witaminy A, C, B, jadane jako jarzyna; posiada właściwości lecznicze; rośnie na glebach próchniczych, lekkich, wymaga silnego nawożenia organicznego i mineralnego; w Polsce popularna roślina doniczkowa o gałązkach włoskowatych; sz. Sprengera (A. sprengeri) - liście kolczaste, pędy wiotkie, pochodzi z Natalu.
- SZPARAGA Elżbieta, (ur. 1950)
- ASPARAGINA, organiczny związek chem.(...)
- STRATYFIKACJA NASION, zabieg stosowany przed...