(Fragaria grandiflora)
bylina do 40 cm wys.; liście trójlistkowe, o brzegach piłkowanych; kwiaty duże, białe; owoc rzekomy duży, czerwonawy, soczysty, bardzo smaczny, bogaty w witaminę C i sole mineralne, spożywany na surowo, w postaci dżemów, kompotów i przetworów; daje z reguły 1-2 plonów (znane są odmiany owocujące bez przerwy przez pół roku); pospolicie uprawiana w licznych odmianach i krzyżówkach; powstała ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej; początkowo uprawiana w Anglii i Holandii; współcz. największymi producentami t. są USA, Japonia, Polska, Hiszpania, Włochy.
FRAGARIA ANANASSA, POZIOMKA ANANASOWA
- truskawka, zerwać słodką truskawkę,...
- owoce jagodowe, soczyste, miękkie owoce...
- bita śmietana, ‘duży biust’