BABIRUSSA

(Babyroussa babirussa)

gatunek świń, zamieszkujący bagniste lasy na Celebesie i Molukach; ciało masywne, słabo owłosione, dł. do 1 m, ogon ok. 30 cm, wys. do 80 cm, waga do 90 kg; charakterystyczne kły szczęki górnej (dł. do 30 cm), przebijające wargi i zagięte do tyłu tak, że prawie dotykają czoła; szybko biega, potrafi pływać; prowadzi nocny tryb życia, żywi się liśćmi, korzeniami i bulwami; samica rodzi 2 młode; łowione dla smacznego mięsa; gat. zagrożony, chroniony.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama