BARASINGA

(Cervus duvaucelii)

ssak z rodziny jeleniowatych; zamieszkuje stadami lasy i podmokłe tereny trawiaste w Indiach i zach. Nepalu; dł. ok. 1,8 m, wys. w kłębie do 1,2 m, waga do 280 kg, poroże silnie rozgałęzione do 1 m; sierść ruda lub brązowa, z jasnymi plamkami na grzbiecie i jaśniejszym podbrzuszem; zwierzę łowne, ob. gat. zagrożony.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama