BIELAK

(Lepus timidus)

gatunek zająca; zamieszkuje lasy w Alpach, płn. części Eurazji i Ameryki Płn.; dł. 45-65 cm, waga do 5 kg (średnio 3 kg), uszy stosunkowo krótkie do 7 cm; w lecie ubarwienie od szarego do jasnobrunatnego, zimą zmienia kolor na jednolicie biały; w Polsce tylko na płn.-wsch., rzadki, chroniony.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama