BOBROSZCZUR

(Hydromys chrysogaster)

gryzoń z rodziny myszowatych; występuje w pobliżu rzek i jezior, na moczarach i bagnach w Australii, Tasmanii i Nowej Gwinei; prowadzi ziemno-wodny tryb życia; dł. ciała do 30 cm, ogona do 30 cm, waga do 1,2 kg; futro gęste, brunatne, spód ciała i koniec ogona jasne; między palcami błona pływna; żywi się mięczakami, skorupiakami, rybami, ptakami i (rzadziej) roślinami; do poł. XX w. masowo odławiany dla pięknego futra, ob. chroniony.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama