CZAKMA

pawian czakma, pawian niedźwiedzi (Papio ursinus)

małpa wąskonosa, największy z pawianów; 4 podgatunki: zamieszkuje skaliste i sawannowe obszary Afryki środk. i płd., żyje w stadach do kilkuset osobników; dł. ciała do 100 cm, ogona do 45 cm, waga do 40 kg; sierść gęsta, ciemnoszara lub czarna.

Reklama

Powiązane hasła:

PAPIO URSINUS, PAWIAN CZAKMA, PAWIAN NIEDŹWIEDZI

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama