KOJOT

kujot (Canis latrans)

Reklama

drapieżnik z rodziny psów; amerykański odpowiednik afrykańskiego szakala; dł. głowy i tułowia do 90 cm, ogona ok. 40 cm, wys. do 55 cm; ciężar ciała 9 -13 kg; sierść żółtawa lub brązowa w czarne plamki; doskonale (najszybciej z rodziny) biega; poluje pojedynczo lub parami; żywi się królikami, drobnymi gryzoniami, padliną; żyje w norach; w miocie 5 do 10 młodych; ciąża trwa dwa miesiące; zamieszkuje prerie Ameryki Płn.

Powiązane hasła:

PSY, CANIS LATRANS, PSY, KUJOT

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama