Reklama

skrobia

materiał zapasowy roślin, syntetyzowany wchloroplastach ileukoplastach (s. asymilacyjna) igromadzony wformie ziaren wliściach, łodygach, korzeniach, bulwach, owocach inasionach (s.zapasowa). S. jest jednym znajważniejszych źródeł węglowodanów wpożywieniu. Wnajwiększej ilości występuje wkaszach, ziemniakach iroślinach strączkowych. S. jest węglowodanem zaliczanym do polisacharydów, wprocesie hydrolizy rozkładającym się na więcej niż sześć cząsteczek monosacharydów. S. ma budowę łańcucha α-glikozydowego. Wwyniku hydrolizy rozpada się tylko na cząsteczki glukozy, jest więc homopolimerem. Dwoma głównymi składnikami s. są: amyloza (15-20%), ostrukturze nierozgałęzionej, oraz amylopektyna (80-85%), tworząca struktury rozgałęzione.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama