(lipidy)
związki wyższych kwasów tłuszczowych zalkoholami jedno- iwielowodorotlenowymi. Wyróżnia się t. proste, zbudowane wyłącznie zalkoholu ikwasu tłuszczowego, oraz t. złożone, zawierające także inne związki. Do t. prostych należą glicerydy (pochodne glicerolu) iwoski. Do t. złożonych należą glikolipidy, czyli związki lipidów zcukrami, ifosfolipidy, zawierające reszty kwasu fosforowego. T. stanowią wysokoenergetyczne substancje pokarmowe. Mogą być łatwo magazynowane idlatego bywają odkładane jako substancje zapasowe wkomórkach tkanki tłuszczowej. Mianem t. właściwych określa się glicerydy. Te spośród nich, które zawierają reszty kwasów tłuszczowych nienasyconych, mają wnormalnych warunkach konsystencję płynną. T. właściwe zawierające reszty kwasów tłuszczowych nasyconych mają zwykle konsystencję stałą. Wzależności od liczby reszt kwasowych wyróżnia się monoglicerydy (zawierające jedną resztę kwasową), dwuglicerydy (dwie reszty) itrójglicerydy (trzy reszty).
- tłuszcz, obrastać tłuszczem,...
- TŁUSZCZE, lipidy
- TŁUSZCZE JADALNE, naturalne lub przetworzone...