naturalne lub przetworzone mieszaniny glicerydów, kwasów tłuszczowych oraz mniejszych ilości innych tłuszczów, a również niektórych witamin; występują w postaci stałej (np. masło, smalec, margaryna) lub płynnej (oleje); t.j. stanowią wysokokaloryczne składniki pożywienia (1 g tłuszczu daje 9 Kcal); wartość odżywcza t.j. zależy od składu kwasów tłuszczowych; szczególną wartość w żywieniu mają niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT); do t.j. pochodzenia zwierzęcego należą: łój, smalec, masło i oleje zwierzęce (jak tran), roślinne t.j. to oleje roślinne, otrzymywane z nasion lub owoców roślin oleistych.
ŚRUTA, KASZA, ŚMIETANKA, KARP, KALORYCZNOŚĆ, KAPUSTA ABISYŃSKA, KARPACKA KOZA, KAKAOWE MASŁO
- PINIOLE, jadalne owoce , bogate...
- DEZODORYZACJA, odwanianie; usuwanie...
- KRUSZWICA, miasto w (powiat inowrocławski),...