(Food and Agriculture Organization of United Nations - FAO)
organizacja powstała w 1945 w Quebec, zgodnie z postanowieniami konferencji Narodów Zjednoczonych z Hot Springs z 1943, założona w celu popierania rozwoju produkcji żywnościowej i rolniczej, polepszenia wyżywienia i podniesienia stopy życiowej ludności, podniesienia wydajności produkcji i usprawnienie dystrybucji wszystkich produktów żywnościowych oraz płodów rolnych, poprawienie warunków bytu ludności wiejskiej i przyczyniania się do rozwoju gospodarki świat. Wszystkie te cele realizowane są przez: zbieranie, badanie, interpretowanie i rozpowszechnianie informacji dot. wyżywienia, produktów żywnościowych i rolnictwa, popieranie wszelkich badań naukowych, technologicznych, społ. i gosp. z nimi związanych. Ponadto FAO wspiera również wszystkie akcje, które dotyczą rozwoju konserwacji bogactw natur., ulepszania metod przetwórstwa i handlu produktami rolnymi oraz pomaga wprowadzać odpowiednią politykę kredytową w skali krajowej i międzynar.
- ORGANIZACJE WYSPECJALIZOWANE, ORGANA SPECJALNE I PROGRAMY ONZ, wyspecjalizowane w różnych...