BOROWCE

(Nyctalus)

rodzaj nietoperzy z rodziny mroczkowatych; 9 gat.; zamieszkują lasy Eurazji i płn.-zach. Afryki; dł. ciała z ogonem do 16 cm, rozpiętość skrzydeł do 45 cm, waga do 70 g; żyją w koloniach; w ciągu dnia przebywają w kryjówkach (jaskiniach, budynkach, dziuplach), z których wylatują o zmierzchu na żer; w Polsce 3 gat.: borowiaczek (N. leisleri) - najmniejszy (dł. ciała z ogonem do 11 cm), wędrowny, dość rzadki; b. wielki (N. noctula) - pospolity, żyje w dużych (po 100 osobników) koloniach, lata szybko (do 50 km/godz.), jesienią odbywa dalekie wędrówki na płd. (do 1500 km); b. olbrzymi (N. lasiopterus) - bardzo rzadki, żyje w małych koloniach lub pojedynczo, jeden z największych eur. nietoperzy.

Reklama

miejscowość w woj. mazowieckim, powiat wyszkowski.

miejscowość w woj. mazowieckim, powiat ostrołęcki.

wieś i osada w woj. śląskim, powiat częstochowski.

Podobne hasła:

  • BOROWCE, pierwiastki chemiczne...
  • borówka, zerwać czarną borówkę,...
  • glin, ( Al) (aluminium)

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama